ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – Κοινωνικές Δομές, Δημοτικά Ιατρεία, Φαρμακείο


ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

Η πολιτική αντίληψη της δημοτικής αρχής: «Ο Δήμος Κρωπίας για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κρίση ενισχύει υπάρχουσες δημοτικές δομές, αξιοποιεί εθνικά και κοινοτικά προγράμματα ενώ παράλληλα ιδρύει νέες δομές, χωρίς υποστήριξη τις περισσότερες φορές, από χρηματοδοτικές πηγές του κράτους. Οι κοινωνικές δομές  έχουν σκοπό να στηρίξουν τους συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο και να εξασφαλίσουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, επιβίωσης, φτώχειας, ανεργίας ή στέγασης και ΑμεΑ μπορούν να  καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα βοήθειας του Δήμου μας. Στην κρίση ας σταθούμε όλοι αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην επιβίωση των δομών αυτών που με ελάχιστο κόστος στηρίζουν τη τοπική μας κοινωνία να αντέξει και να ανακάμψει. Με τη στήριξή των πολιτών θέτουμε και κάθε κρατικό ή άλλο φορέα προ των ευθυνών του για τη διατήρηση και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών καθώς και την επαναθεμελίωση ενός σταθερού συστήματος υγείας και κοινωνικής πρόνοιας για όλους τους πολίτες».

 

H οργάνωση του Δήμου Κρωπίας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχει την ακόλουθη δομή:

  • H Κοινωφελής Επιχείρηση(Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, Κοινωνικό Παντοπωλείο), οι κοινωνικές δομές του Ν.Π.Δ.Δ. (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ) και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας στο κτίριο «Αρ. Γκίκας», με ένα και μοναδικό στόχο, στην εξυπηρέτηση των Δημοτών.
  • Το 2012 δημιουργήσαμε τη Δημοτική Επιτροπή Υγείας (Μέλη της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Παναγιώτης Πολίτης, Ανδρέας Ντούνης, Θεοφάνης Μιχαιρίνας, Νικόλαος Γιαννάκος και επιστημονικός υπεύθυνος, οιατρός Αντώνης Γεωργάκης).

 Η  δημοτική αρχή στην «καλλικρατική» προσαρμογή των δομών της το 2011 αποφάσισε να κρατήσει ως μηχανισμό για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μια ετοιμοπόλεμη και ευέλικτη δομή, την Κοινωφελή επιχείρηση που παρουσίαζε και θετικό ισολογισμό.


ΔΗΜΟΤΙΚA ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

 

Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη επιτυχία της δημοτικής αρχής ήταν η δημιουργία της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας (Δ.Ε.Υγ.) που οδήγησε σε ίδρυση και  λειτουργία για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, των δύο Δημοτικών Ιατρείων (Αγία Μαρίνας και Κέντρο Κορωπίου) και στο πλαίσιό τους και λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου στις ειδικότητες καρδιολόγου και ορθοπεδικού. Σημαντική θεωρείται και η απόφαση για λειτουργία πρωινού ιατρείου και δυνατότητας συνταγογραφήσεων ΕΟΠΥΥ και στο ΚΑΠΗ Κιτσίου που είναι πλέον πραγματικότητα.

 

Στα Δημοτικά Ιατρεία (πόλη Κορωπίου Πλ. Ελευθερίας και Αγία Μαρίνα – οδός Αγίου Νικολάου 10) παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες :συνταγογράφηση ταμείου ΕΟΠΥΥ, παθολογική εξέταση δημοτών. Στο Κοινωνικό Ιατρείο, παρέχονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στις ειδικότητες ορθοπεδικού και καρδιολόγου (εξέταση,χειρόγραφη συνταγογράφηση) αυστηρά σε δικαιούχους. ΣτοΚΑΠΗ Κιτσίου λειτουργεί και πρωινό δημοτικό ιατρείο (κάθε Τρίτη).

 

ΔΟΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο Δήμος Κρωπίας δημιούργησε μέσω της κοινωφελούς επιχείρησης, το 2011, δομή κοινωνικού παντοπωλείου.

 Οργανώθηκε στο πλαίσιό της, αποθήκη και ψυγεία με τρόφιμα και άλλα είδη αποκλειστικά από ιδιώτες δωρητές, χορηγούς και από εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης (συναυλίες, κα.). Στη συνέχεια ανέπτυξε δίκτυο διανομής κατ΄οίκον σε δικαιούχους αξιοποιώντας και την καθημερινή δωρεάν διανομή  μερίδων ζεστού φαγητού που προσφέρονται από ιδιώτες χορηγούς.Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, πολίτες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν βασικές ανάγκες τροφής ακόμα και ένδυσης ή σωματικής και στοματικής υγιεινής.

Η δημοτική αρχή είχε επισημάνει από το 2011 ότι ο στόχος της δεν είναι να δημιουργήσει μόνιμες δομές για την αντιμετώπιση της νέας φτώχειας που έφεραν οι μνημονιακές πολιτικές. Στόχος μας ήταν και είναι ηπροστασία της κοινωνικής αξιοπρέπειας των πολιτών που βιαίως «φτωχοποιούνται» και να μην υπάρξει στιγματισμός.

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σε απόλυτη σύνδεση με τα παραπάνω, η δημοτική αρχή αξιοποίησε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με ΜΚΟ έχει να παρουσιάσει  μια πολύ σημαντική δομή άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, το Κοινωνικό Φαρμακείο που καλύπτει και τους δήμους Μαρκοπούλου και Αρτέμιδος –Σπάτων. Το Κοινωνικό Φαρμακείο στεγάζεται στο δημοτικό κτίριο της πλατείας Ελευθερίαςμε καθημερινή 8ωρη λειτουργία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε δικαιούχους πολίτες από το Κορωπί και τους συνεργαζόμενους δήμους, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σπάτων – Αρτέμιδος.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ, ΚΔΑΠ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΤΙ, ΚΗΦΗ

Αξιοσημείωτη είναι η ενίσχυση της λειτουργίας δομών που είχαν ιδρυθεί παλαιότερα, τα  ΚΔΑΠ, το «Βοήθεια στο Σπίτι», το ΚΗΦΗ.  Ιδιαίτερα ενισχύθηκε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΕΤΑΑ και με τη δημιουργία  και καλοκαιρινών τμημάτων ΚΔΑΠ που δεν υπήρχαν.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΤΙΡΙΟ «Α.ΓΚΙΚΑΣ»

Οργανώσαμε τοΤμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, για τους ανέργους, την ανανέωση και έκδοση βιβλιαρίων ανασφάλιστων πολιτών, την παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος  αποκλειστικά σε δημότες βάσει του άρθρου 202 του Νόμου 3463/2006 κ.α.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΩΠΙΑΣ

Πολύ σημαντική είναι η ανάπτυξη προγράμματος κοινωνικής βοήθειας με προσφορά τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με ανήλικα τέκνα και χαμηλό εισόδημα, θύματα της οικονομικής κρίσης.

 

Ο πρόεδρος της Δ.Ε Υγείας κ.Σπυρίδων Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέας Ντούνης και η προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας κα Αμαλία Παπαμιχάλη